Alegerea Editorului

Designer de moda Paul Poiret: biografie si fotografie

Anonim

Omul strălucit, uimitor, Paul Poiret, a meritat cu dreptate titlul de împărat al modei pariziene. În mărturisirea sa destul de umilă (care este iertată de mari talente), a "îmbrăcat epoca" celor mai frumoase și nobile femei din acele vremuri. Clienții săi includ toate aristocrația europeană, inclusiv aristocrația rusă, precum și personalități creative. Și contemporanii săi au fost Coco Chanel, Jacques Doucet, Charles Worth, N. P. Lamanov etc.

Paul Poiret, biografie: primii ani

Viitorul mare coleg a fost născut la Paris familiei unui comerciant de produse textile. Este dificil de spus cum era copilăria sa, pentru că nu există date fiabile. În cartea sa biografică, P. Poiret se concentrează mai mult pe rochii, schițe și pălării, care la acea vreme deja ocupau mintea și imaginația. De la o vârstă fragedă a tăiat și sa cusut pentru surorile sale. Chiar și atunci, talentul băiatului și-a făcut drumul și a cerut recunoașterea.

Paul Poiret a crescut cu trei surori, iar unul (Nicole Glult) sa implicat ulterior în crearea de rochii și chiar a avut propria casa de modă din Paris. Al doilea, de asemenea, a câștigat faima, cu toate acestea, hatmaker deja remarcabile. În ciuda pasiunii evidente a fiului său pentru modă și tot ce este legat de ea, tatăl său nu a vrut să o ia în serios, așa că a insistat ca băiatul să învețe la școală. După finalizarea sa, el a primit un post de mesager de la un producător de umbrelă celebru. În curând, Paul Poiret (a se vedea fotografia de mai jos) a părăsit atelierul. Luând bucăți de țesătură de mătase, a început să-și coasă primele haine pentru păpușă, o dată donat surorilor.

Începutul unui mod creativ

Viitorul mare maestru și-a început cariera cu lucrarea faimosului designer de modă francez, colecționar și patron al artelor Jacques Doucet, apoi a fost atelierul lui Charles Worth, unde a fost implicat în principal în proiectarea și confecționarea articolelor de îmbrăcăminte exterioară (paltoane, pălării). Și în 1903, Paul Poiret și-a fondat propria casa de modă. Succesul a fost cu adevărat fulgerător și copleșitor, în primul rând datorită conexiunilor deja dobândite și a popularității printre clienții nobili, aristocrația.

El a promovat în mod activ o întoarcere la moda din vechime și a introdus rochii sub formă de tunici și peplos și a oferit femeilor pariziene un nou, cum ar spune acum, tendință - kimono.

Viața de familie

Paul Poiret este un designer de moda cu un caracter emotional, o natura luminoasa si entuziasta. Fără o muză, el pur și simplu nu putea exista. Era Deniz Bule, pe care sa căsătorit în 1909. Conform mărturisirilor comandantului însuși, ea a fost întruchiparea tuturor idealurilor. O femeie fermecătoare din provincie a surprins pe orășeni, iar în costumele luminoase, unice și elegante create special pentru ea, frumusețea ei a fost dezvăluită. Fiecare dintre publicațiile lor sa transformat într-un eveniment, o senzație. Cuplul a discutat presa și societatea. Desigur, a existat o dorință în viața lor pentru publicul scandalos, uneori ajungând la punctul de scandal. În acest interval de timp, Paul Poiret (rochii, vezi fotografia) câștigă gloria celui mai eminent călugăr al lumii, este juxtapusă cu artistul, creatorul și noutățile curg ca dintr-un corn de abundență.

Cuplul a devenit de asemenea celebru ca organizatori ai celor mai mari petreceri petrecute anual. Fiecare sărbătoare avea propria sa temă, însă seara "Ziua 1002", ținută în 1911, era deosebit de faimoasă.

Din păcate, nu toate povestirile frumoase au o continuare și o completare corespunzătoare. Tânărul sa divorțat în 1928, când bunăstarea financiară a lui Poiret a început să scadă. În ceea ce a fost adevăratul motiv pentru despărțire după atâția ani, nimeni nu poate spune. Cu toate acestea, într-un interviu cu ziarul, Denise la acuzat de cruzime, iar Poiret, la rândul său, și-a numit comportamentul insultător.

Motivele etnice în lucrări

În 1910, după vizitarea baletului "Scheherazade" din Paris, Paul Poiret a fost atât de impresionat încât nu a putut să treacă prin farmecul și misterul Estului. Pentru colecțiile sale au apărut pentru prima dată în colecțiile sale modele cu motive etnice, iar un an mai târziu a organizat chiar și un partid tematic costumat "Mie și a doua noapte". Cumpuratorul însuși a apărut ca o influență plină. După un astfel de eveniment măreț, motivele orientale în hainele pentru o lungă perioadă de timp au fost confiscate leoaicele seculare. Bloomers și fuste-pantaloni, turbane - toate acestea s-au transformat din exotice într-o rochie pentru o seară afară.

Stilul rusesc în lucrările de couturier

Pentru prima dată, Poiret a întâmpinat talentele rusești când a vizitat un balet cu toată Europa aplaudat. Atrăgată de originalitate și culoare, a decis să participe la un tur al Europei de Est, inclusiv la Moscova și Sankt-Petersburg. Cunoscătorul eminent a ajuns la o încântare totală din costumul popular rusesc (sundrări luxuriante, papuci, kosovorotok, kokoshniki, eșarfe și șaluri). El chiar a adus o cantitate de haine cu el la capitala modei. Flori suculente, pitorești și un ornament - toate acestea Paul Poiret (rochiile sunt prezentate pe o fotografie) folosite pentru crearea primei colecții de haine cu motive rusești. Acesta a fost numit "Kazan".

Armyak de la Paul Poiret

În versiunea sa originală, acest element al costumului tradițional rus este înțeles ca un kaftan țărănesc cu mâneci drepte și spate, care nu este tăiat în talie. Armura lui Paul Poiret este un costum stilizat pentru prima dată pentru soția lui Denise. Pentru că a folosit o țesătură de lux întunecată care subliniază originalitatea și culoarea stilului rusesc.

Creator de creatie imortala

Dulapul unei femei moderne este pur și simplu de neconceput fără o fustă elegantă și sexy. Între timp, istoria creării sale datează de la începutul secolului al XX-lea. Atunci a fost creat prototipul - anul "fusta lamei". Paul Poiret o numește așa, din cauza faptului că tivul îngust îi face greu să se miște, iar femeile erau forțate să se prăjească, trecând în pași mici. "Fusta Lamei" a constituit baza nu doar a siluetei creionului, ci si a anului, a celebrului si popular silueta de sirena pentru rochii de seara si de mireasa.

Cărți P. Poiret

Contrar soartei și circumstanțelor dificile de viață din anii 1930, artistul își publică trei dintre cărțile sale: Moda și Finanțe, Epoci de îmbrăcăminte și Vino înapoi! Toate acestea, de fapt, sunt memorii. Lucrări colosale, care sunt o plăcere de citit, o întreagă serie de nume celebre, evenimente luminoase pe fundalul istoriei dramatice a secolului XX. Paul Poiret a fost o persoană extraordinară și multilaterală, a fost invitat ca lector la Sorbona, iar teatrele au dat uneori ordine pentru crearea costumelor scena.

Oblivion de un mare designer de moda

Începând cu anii 20 ai secolului trecut, tendințele modei capricioase au început să sufere modificări, iar turbulențele politice și războiul mondial au afectat acest lucru. În istorie, totul este logic, iar unele nume sunt înlocuite de altele. Așa a fost și cu Paul Poiret. Mai ales în rândul concurenților săi a menționat nu mai puțin minunat Coco Chanel. Designerul de modă pur și simplu nu sa putut adapta la lumea atât de repede schimbată, ca urmare a faptului că a fost înlăturat de la moda Olympus. După 1925, el era pe punctul sărăciei și a fost forțat să-și vândă studioul, o colecție de picturi și alte obiecte de artă. A murit în uitare totală și sărăcie în 1944. Și doar un deceniu și jumătate mai târziu, publicul și-a amintit acest nume din nou - Paul Poiret. Schitele și exemplarele supraviețuitoare ale hainelor de designer au fost expuse de fosta sa soție. Timpul a făcut o altă întoarcere, și după ce a trecut printr-un război teribil, oamenii vroiau acea frumusețe uitată, strălucită și neînfrânată.

În 2005, mai mult de șase sute de articole de garderobă diferite au fost vândute din colecția personală a soției și copiilor săi, Poiret. Unele loturi au fost însoțite de fotografii din arhiva personală a familiei. Lucruri păstrate miraculos (nu întotdeauna în stare bună) dispersate în faimoasele muzee de modă mondială.

Paul Poiret - regele modei secolului al XX-lea, le-a oferit femeilor libertate în sens literal și figurativ. A făcut o revoluție în dulapul doamnelor, primul care a propus să renunțe la corsete, panglici lungi și să-și încerce pantalonii. Steaua strălucitoare a stăpânului talentat, din păcate, nu a strălucit mult timp, dar numele său este pentru totdeauna inscripționat în istorie.

arrow