Alegerea Editorului

Rodie - o piatră prețioasă sau semi-prețioasă? Rodia Decoratiuni

Anonim

O piatră strălucitoare frumoasă, cu o culoare roșie și maro-roșie, a atras atenția omului cu peste 3000 de ani în urmă. Astăzi rodia nu și-a pierdut popularitatea și este încă adesea găsită în bijuterii. Dacă doriți să vă cumpărați un ornament cu această piatră, vă va fi util să știți dacă un granat este o piatră prețioasă sau semiprețioasă, precum și proprietățile sale de bază.

Gem caracteristici

Pietricele strălucitoare și strălucitoare de culoare roșie-maronie îi amintesc pe oameni de boabe de rodie, care în timpuri străvechi erau numite mărul fenician. Din similitudinea cu fructul a venit numele acestui mineral - inițial în latină, a sunat ca "granatul", adică "similar cu boabele". Se crede că alchimistul Albert Magnus la introdus în folosință la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Astăzi, sub această denumire înțelegem întregul grup de minerale. În sens restrâns, acestea sunt două varietăți - almandine roșii transparente și piropuri roșii închise. Cu toate acestea, într-un sens mai larg, mineralele asociate - spessartine roz și cărămiziu, rodioli violeți, andradiți maro și chiar iarbă verde sunt considerate grenade. Oamenii de știință cred că nu toți aceștia au aceeași valoare, dar dacă vorbim despre pietrele roșii folosite în bijuterii, nu există nici o îndoială că un granat este o piatră prețioasă sau semiprețioasă. Fără îndoială, aparține primei specii.

proprietăţi

În plus față de culoare, tipurile de rodie au și alte diferențe. Deci, cei mai mulți dintre ei au lăsat în lumina soarelui. Dar există și cei care abia văd, de exemplu, melanitul, care are o culoare închisă, aproape neagră. Rochia de rodie este întotdeauna clară, sticlosă, iar la unele specii chiar diamant.

Rodia nu este o piatră rară, este minată în întreaga lume, dar nu există atât de multe mostre la prețuri foarte ridicate. În Rusia, grenadele sunt exploatate în Chukotka și Yakutia. Iar în Ural există depozite de o rodii verde neobișnuit, numită Ural.

Rodie în istorie și cultură

Rodii sunt cunoscute omenirii de mai bine de 3 mii de ani. Oamenii vechi au sculptat imagini ale animalelor și ale oamenilor de pe suprafața minerale netratate, mai târziu portrete. Cu siguranță ați auzit odată cuvântul "carbuncle". Deci, din latina "ember" grenada numit Pliny cel Bătrân pentru asemănarea sa cu ember.

Multe națiuni au considerat piatra descrisă înzestrată cu forță puternică. Crusaderii au purtat un inel cu o rodie pentru a se proteja de rănirea în luptă. În persani, el a simbolizat puterea, iar în Est - perseverență și sănătate bună. În același timp, proprietățile medicinale, de exemplu, se adaugă la grenadă, iar pulberea este amestecată cu apă și beată pentru a trata bolile stomacului și pentru a le revigora.

În Rusia, mineralul a apărut în secolul al XVI-lea. "Venisa" și "Bechet" - așa-numita piatră de granat. Prețul ei nu era prea mare și era considerabil inferior rubinului sau spinelului. Cu toate acestea, piatra a fost folosită în medicina tradițională. De exemplu, sa crezut că îi ajută pe o femeie în naștere.

În secolele următoare, rodia devine din ce în ce mai valoroasă și datorită culorii sale roșii profunde se obține o varietate de simboluri. Astfel, omul de știință Boethius de Boot, în scrierile sale, numește picături întărite de piatră de apă pură, pictate cu perechi de sânge roșu.

Rodia a fost deosebit de populară în epoca romantismului. Bijuceții din acea vreme au creat cu adevărat opere de artă din aceste pietre, multe dintre ele devenind valori muzeale. De exemplu, un pandantiv de rodie prezentat de compozitorul ceh Smetana soției sale, care este păstrat în Muzeul din Praga numit după el. Sau un set magnific de 6 obiecte decorate cu grenade, pe care Goethe le-a prezentat tânărului său iubit Ulrike.

Cine este potrivit

Se crede că rodia este o piatră de voință, caracter puternic, dăruire și pasiune și se potrivește oamenilor cu aceeași dispoziție. Prin urmare, foarte des această piatră este o companie de creatori - artiști, muzicieni, poeți, artiști. El îi ajută să li se dea afacerii cu toată pasiunea și sufletul. Dar este mai bine să nu purtați ornamente cu rodii pentru oamenii neintenționați și leneși, deoarece se crede că el va purta numai o astfel de persoană din punct de vedere emoțional și îl va conduce la o defecțiune nervoasă.

De asemenea, această bijuterie este un simbol al iubirii pasionate și devotate și este perfectă ca dar pentru o femeie iubită. Doamnele de rodie adaugă înțelepciune și pace. Dar mineralul, prezentat unui om, poate să trezească în el pasiuni serioase și să aprindă focul iubirii, uneori chiar împotriva voinței sale. Cel puțin astfel de proprietăți sunt atribuite acestei pietre magice.

Există anumite indicații despre ce semn al zodiacului este granatul. În primul rând, acesta este Capricornul, care se îndreaptă mereu spre scopul său, și semnele de foc ale lui Leo și Sagetator. Dar Berbec, el nu se potrivește, pentru că este cald, dar se calmează repede, iar grenada are nevoie de o căldură constantă de pasiune.

Este mai bine ca Libra și Vărsător să poarte doar grenade verzi, dar Pestii și Cancerul sunt sfătuiți să se abțină de la purtarea acestei pietre.

În cazul în care a folosit rodie

O piatră prețioasă sau semiprețioasă nu este atât de importantă astăzi. Toate soiurile de rodie sunt extrem de solicitate în lumea modernă. Este utilizat pe scară largă în industrie, construcții, electronică și în alte domenii. Practic, aplicarea industrială a rodiei este posibilă datorită faptului că se rupe în bucăți mici cu muchii ascuțite. Această miez este lipită într-o bază de in, de hârtie și se obține abrazivi puternici. În construcții, se adaugă la ciment, iar în instrumentare este uneori înlocuită cu safir și granini de granat.

Probele naturale sunt adesea folosite pentru a face figurine, figurine și, desigur, bijuterii.

ornamentare

Deci, am decis că rodia este o piatră prețioasă sau semiprețioasă și am aflat că majoritatea speciilor sale aparțin primului soi.

Cea mai populară este almandina translucidă, pictată în cireș închis sau roșu-maro. Bijuteriile de la un astfel de granat sunt produse de cele mai populare branduri de bijuterii, cum ar fi Sokolov, Sunlight și Adamas. Puteți cumpăra orice produs - un inel cu rodii, cercei, broșe, pandantive, brățări, coliere. Aceste pietre sunt încadrate cu aur de toate nuanțele și argintul. Cu diamante, ametiști, crisolite, precum și marcasite și zirconiuri cubice, piatra de granat este completă în astfel de ornamente. Prețul pentru ele nu este foarte ridicat - cel mai simplu inel de argint poate costa aproximativ 1000 de ruble. Cât de mult este piatra în sine, este greu de spus cu siguranță. Atunci când se evaluează, se iau în considerare culoarea, aspectul, calitatea și metoda de procesare.

arrow