Alegerea Editorului

Cum să verificați autenticitatea aurului la domiciliu

Anonim

Pentru oxidarea scăzută, aurul este clasificat ca un metal nobil. Prin urmare, valoarea sa. În același timp, aurul este un metal moale, astfel încât produsele fabricate din material pur sunt foarte fragile. Pentru a crește rezistența bijuteriilor la aur, argintul și cuprul sunt de obicei amestecate. În unele țări, acesta poate fi zinc, nichel, paladiu și cobalt. Aceste metale măresc puterea produsului, dar ar trebui să fie în doze mici, deoarece este de aur care oferă produsului rezistența la coroziune.

De ce este marca de aur

Pentru a arăta proporția de aur din produs, este ștampilată, care este numită și eșantionul. În țările cu sistem metric, eșantionul este exprimat în grame de metal nobil per kilogram de aliaj. De exemplu, eșantionul 585 înseamnă că 585 grame de aur sunt prezente într-un kilogram din acest aliaj. Cu alte cuvinte, acest produs este compus din 58, 5% din metalul nobil.

În țările cu un sistem nemetric, caratele sunt folosite pentru a desemna raportul dintre nobile și alte metale din produs. În unele țări, sunt permise atât eșantioane metrice cât și carate. În același timp, caratele măsoară exclusiv aurul, pentru alte metale nobile se utilizează teste metrice.

Dacă nu știți cum să testați aurul pentru autenticitate la domiciliu, mai întâi de toate inspectați-l cu atenție pentru daune externe și prezența mărcilor oficiale.

Dacă găsiți o ștampilă în carate, ar trebui să știți că:

 • 9 carate corespund la 375 de eșantioane.
 • 12 carate - 500 de probe.
 • 14 carate - 585 probe.
 • 18 carate - 750 de eșantioane.
 • 21 de carate - 875 de eșantioane.
 • 22 carate - test 917.
 • 23 carate - test 958.
 • 24 carate - eșantion 999 și denotă un metal nobil în forma sa cea mai pură.

Produsul de aur nu ar trebui să aibă semne evidente de coroziune. Dacă există, înseamnă că produsul nu conține aur sau greutatea sa specifică este sub 30%.

Cum să verificați aurul cu iod

Dacă în timpul inspecției produsului nu ați găsit proba, atunci iodul vă va ajuta să aflați dacă este aur sau nu. Întrucât iodul este una dintre puținele substanțe care încă reacționează cu aurul, este cel mai bun mod de a-și determina autenticitatea.

Pentru a detecta prezența aurului în aliaj, trebuie să-i puneți puțin iod. Într-un minut, iodul poate fi spălat. O pată trebuie să rămână pe produs. Dacă nu, nu este aur. Dacă produsul sa dovedit autentic, eșantionul acestuia poate fi determinat de un bijutier sau cu ajutorul unui echipament special. Un astfel de serviciu este probabil să nu fie gratuit.

Cum să verificați aurul cu iod, pentru a nu deteriora produsul? Trebuie să acționați cu mare precauție. Aplicați iodul este cel mai bine pe partea gresita. Punctul care a apărut ar trebui imediat șters cu ajutorul unei băuturi sau pastă de dinți Coca-Cola.

Dacă nu există iod în casă, oțetul obișnuit va fi potrivit pentru verificare. Îndepărtați produsul într-un recipient cu oțet, iar dacă produsul este întunecat, în fața dvs. nu este aur.

Verificarea aurului cu un magnet

Aurul nu are proprietatea magnetismului, cum ar fi metalele, care de obicei sunt incluse în aliaj de bijuterii. Prin urmare, această metodă nu este atât de mult pentru a determina prezența aurului, ca absența lui. Trebuie să luați un magnet și să îl apropiați de produs. Dacă produsul se lipeste de un magnet, este cu siguranță fals. Metoda este bună dacă încerci să trișezi deschis. Într-adevăr, odată cu creșterea tehnologiei moderne, este posibil să falsificați bijuteriile chiar și acasă.

Verificați cu creionul creionului

Cum să verificați aurul la domiciliu cu azotat de argint sau, pur și simplu, cu creionul rever? Acest creion este rezultatul reacției dintre argint și acid azotic. Este un reactiv excelent și este utilizat pe scară largă în medicină pentru sterilizarea rănilor. Avem nevoie de experimentul cu aur. Deoarece azotatul de argint este ușor dizolvat în apă, produsul trebuie udat pentru a accelera reacția. Apoi, petrece pe el creion lyapisnoy. Pe produsul de aur nu ar trebui să rămână urme.

Verificarea aurului pentru un dinte

Cum să verificați aurul dacă nu există instrumente disponibile? Probabil ați putea vedea în filme ca pirați care găsesc aur, încercați-l pe un dinte. Campionii olimpici fac același lucru și atunci când sunt premiați medaliile de aur, care au devenit mai degrabă o tradiție decât un adevărat test. De fapt, acest mod vechi, așa cum funcționează lumea până în prezent. Din moment ce aurul este un metal foarte moale, după mușcătura chiar a unui metal pur, o urmă ar trebui să rămână pe el. Și cu cât este mai profundă, cu atât mai mult aur în produs și, în consecință, cu cât eșantionul este mai mare.

Determinarea autenticității prin densitate

Aurul este un metal foarte greu. Densitatea sa este de 19, 32 g / cm3, producând doar șase alte metale la fel de rare. Prin urmare, această calitate este adesea folosită pentru a determina autenticitatea aurului. De exemplu:

 • 14 carate (583 probe) corespunde unei densități a produsului de 12, 9 - 14, 6 g / cm3
 • 18 carate (750 de eșantioane) corespunde unei densități a produsului de 15, 2 - 15, 9 g / cm3
 • 22 de carate (916 eșantioane) corespund unei densități a produsului de 17, 7 - 17, 8 g / cm3
 • 24 de carate (eșantionul 999) corespunde unei densități a produsului de 19, 32 g / cm3

Pentru a începe, cântăriți produsul. Dacă nu aveți cântare speciale, o puteți face la un magazin de amanet. Spre deosebire de definiția probelor, bijutierii oferă acest serviciu gratuit.

Apoi, luați eprubeta, de preferință cu o scală gradată și umpleți-o cu apă. Cantitatea de apă nu contează. Principalul lucru este că acoperă produsul. Împingeți o bucată de bijuterie în tub și vedeți câtă apă a crescut de pe scară. Deci, știți volumul produsului.

Împărțirea greutății produsului pe volumul său, obțineți densitatea sa.

De exemplu, luați aurul 585. Cum să verificați? După ce am cântărit, am aflat că produsul cântărește 27 g. După ce a scăpat produsul în apă, am văzut că apa a crescut cu 2 ml. Aceasta înseamnă că volumul produsului este de 2 cm3. Împărțind greutatea de 27 g pe volum de 2 cm3, obținem o densitate de 13, 5 g / cm3, care corespunde la 14 carate.

Cum de a verifica aurul cu ceramica

Și dacă nu doriți să mușcați produse dubioase și, în plus, casa nu are echipamentul necesar? Cum să verificați aurul acasă în acest caz? Răspunsul este simplu - cu ajutorul tacamurilor ceramice. Luați o farfurie, de preferință albă, și care nu este păcat să-l stricați. Puneți produsul în el și frecați puțin. Dacă pe plăcuță există un marcaj negru, atunci produsul nu este fabricat din aur, dacă urme este galben, atunci, cel mai probabil, produsul este autentic.

Știind cum să testeze aurul, nu numai că te poți proteja de escroci, dar, de asemenea, poți determina rapid și ușor valoarea bijuteriilor găsite.

arrow