Alegerea Editorului

Almaz Kohinor: istorie și fotografii

Anonim

Unul dintre cele mai faimoase diamante din lume nu a fost niciodată vândut pentru bani. Găsit chiar înainte de epoca noastră, face parte din coroana regală a Marii Britanii, iar guvernul Indiei nu lasă încercări de a returna comoara. Date precise, când și în ce condiții a fost găsită o bijuterie, a cărei posesie a fost plătită cu sânge, nu. Știm doar legende, dar cât de multă ficțiune și adevăr în ele, putem ghici.

Hindușii au o poveste instructivă, care spune despre faimoasa piatră. În istoria filosofică a pus un înțeles profund pentru fiecare persoană.

Almaz Kohinor: O parabolă indiană de fericire

Legenda indiană spune despre un țăran care a găsit o piatră frumoasă în grădina sa și ia dat copiilor. Mulțumit de jucăriile neobișnuite, copiii au devenit mai întâi interesați de găsire și apoi au aruncat-o pe pervaz.

Odată ce un călugăr a bătut casa unui bărbat sărac, căutând o ședere peste noapte. Proprietarul nu a refuzat, iar oaspetele a spus că există locuri pe pământ în care diamantele se ascund în cantități imense. Și dacă nu ești leneș, poți deveni bogat în fabulos, iar fermierul își pierde viața lucrand într-un loc în care nu există nimic. Când a plecat călugărul, omul sărac, zdruncinat de cuvintele lui, sa gândit mult timp, iar dorința de a avea noroc pe coadă a devenit mai puternică în fiecare zi. El și-a vândut complotul și ia ordonat soției și copiilor, pe care ia lăsat în grija vecinilor, să-l aștepte. Fermierul a asigurat că se va întoarce bogat și va îndeplini toate dorințele rudelor sale.

Timp de mulți ani a rătăcit în căutarea fericirii, a muncit din greu, dar în acest timp nu a găsit locul în care se află nenumărate comori. Cu toate acestea, lucrătorul a avut deja o idee clară despre ceea ce este un diamant și cum arată. După mulți ani, un prospect dezamăgit și sărac sa întors acasă, unde în colibă ​​o piatră uitată, odată găsită pe terenul pe care omul sărac o vânduse, stătea pe fereastră. Nu-și putea crede ochii - o bijuterie rară și costisitoare strălucind cu fațete diferite. Apoi și-a adus aminte de țăranul care și-a pierdut sănătatea, când și unde a găsit comoara. Îndepărtat de munca grea, bărbatul căuta bogății în Europa, ascuns sub picioarele lui. Terenul pe care la vândut a dat una dintre cele mai frumoase pietre din lume - legendarul diamant Kohinor.

Pilda spune că oamenii caută fericire în întreaga lume și îi așteaptă acasă.

Legende și tradiții

Se crede că piatra "sângeroasă" a fost găsită în India în anul 56 î.Hr. Potrivit legendelor, el a fost găsit în minele Golkogda - vechea cetate a țării. Era o piatră uriașă, cântărind peste 600 de carate. Adevărat, oamenii de știință moderni sunt de acord că această cifră este oarecum exagerată.

Mulți hinduși cred că bijuteria a căzut de pe cer și Dumnezeu Krishna și-a pus blestemul asupra lui: diamantul trebuie să protejeze gândurile virtuoase și pure ale proprietarilor, iar cei care o obțin prin mijloace necinstite își vor suferi toată viața. Fie ca atare, conducătorii puternici s-au luptat pentru dreptul de a poseda comoara, iar celor 20 de proprietari ai pietrei au murit optsprezece ani.

Mascota poveste

Marele raja al familiei Malwa a luat în posesie bijuteria, care are cea mai lungă istorie în comparație cu alte diamante. De câteva sute de ani, diamantul Kochinor a fost transferat din generație în generație. Conducătorii prețuiau comoara moștenită și credeau că era o piatră magică, protejându-i felul și dând putere întregii lumi. De mult timp îl purtau în turbane, temându-se de furtul mascotei și, așa cum sa dovedit, nu în zadar. De îndată ce șahul viclean, un descendent al familiei Khili, care îl pusese pe Rajah la veghe, intra în posesia regelui pietrelor, dinastia regală a fost jefuită. Ea a oprit stocarea amuletului neprețuit, sa mutat cu noul său proprietar în Delhi.

Noii proprietari de diamante

După ce India a fost capturată de Marele Mughal, care a înrobit destul de multe state, zăngăniții lui Shah Jahan, care i-au imortalizat numele cu construcția frumosului Taj Mahal, au ocupat o comoară fabuloasă. Senzație de senzație de frumusețe a domnitorului visat de un tron ​​scump și dorința lui sa împlinit. Tinerii bijutieri și artiști au lucrat mult timp la această operă de artă și au creat o capodoperă uimitoare. Tronul păunului, spatele căruia se aseamănă cu coada iridescentă a unei păsări regale, era decorat cu bijuterii, aur și argint, iar diamantul Kohinor, strălucind în greutate după ce a fost tăiat, strălucea deasupra capului padișului.

Trei secole de piatră au adus noroc în bătălii, au dat bogăția puternicului imperiu Mughal și, în același timp, au semănat discordie. Puternicul Shah Jahan a condus până când fiul său a crescut, dorește să ia puterea de la tatăl său. Scorpionul ia ucis pe frații săi, iar padișul la închis într-o temniță, temându-se de mânia unei comori cu puteri magice. Deci domnitorul, a cărui faimă a strălucit peste tot în lume, a murit din durere în durere, iar tronul său drag, care a devenit un simbol al monarhiei, a fost distrus și vândut.

O altă moarte dureroasă

În 1739, diamantul Kokhinor, a cărui istorie este legată în mod inextricabil de tragediile umane, și-a schimbat din nou proprietarul. Au fost păcăliți de conducătorul persan, care a adus piatra magică de la Shah Mohammed. Vladyka, care a primit comoara prin mijloace necinstite, a fost uimit de frumusetea orbitoare a pietrei stralucitoare. Se crede că atunci talismanul numit anterior nu și-a luat numele (în Farsi, koh-i-noor înseamnă "munte de lumină"). Cu toate acestea, amuletul nu la păstrat pe cel care la primit prin înșelăciune: după câțiva ani, regele Persiei a devenit amețit și a suferit o moarte dureroasă din anturajul său.

Cadou reginei

Deci, diamantul Kohinor, care a adus doar durere și eșec, a călătorit în întreaga lume. De ce a încetat să mai fie un talisman pentru proprietari? Puterea sa magică sa uscat de îndată ce a băut sângele oamenilor. Și, deși nimeni altcineva nu credea în forțele protectoare ale unui amulet, frumusețea sa unică era fascinantă și nebună, forțându-i să-și dăruiască viața pentru comoară. Piatra a vizitat Persia, Afganistan, sa întors în India, iar când țara a devenit o colonie britanică, a fost prezentată ca un cadou Reginei Victoria.

Britanicii au auzit de istoria sângeroasă a diamantei, au sfătuit-o pe împărăteasa să renunțe la comoara cu care sunt asociate atât de multe decese. Cu toate acestea, conducătorul nu a ascultat sfatul și nu sa împărțit cu o piatră de mai mulți ani. Odată ce i se părea că un diamant nedeclarat nu avea strălucire, regina a cerut o nouă tăiere.

Tăierea care a stârnit o revoltă publică

La mijlocul secolului al XIX-lea, a fost dată unei bijutieri olandezi, care a lucrat împreună cu mineralogul regal. După o lună și jumătate, diamantul Kohinor, a cărui fotografie nu transmite strălucirea și jocul fațetelor, și-a pierdut aspectul original și mai mult de jumătate din greutatea anterioară. Experții sunt de acord că prelucrarea diamantelor nu a fost necesară. Vandalismul guvernului britanic a provocat un val de indignare care a cuprins țara. Mulți au considerat că este o blasfemie pentru a reduce o adevărată opere de artă cu o istorie bogată. Piatra a pierdut nu numai atractivitatea originală, ci și bijuteriile sale: greutatea sa a scăzut la o sută de carate.

Este curios, dar există o convingere că tăierea, care nu poate fi întreruptă de mult timp, ar trebui făcută de un singur maestru. Este important ca bijutierul să nu se îmbolnăvească în timp ce lucrează și este vesel. Stăpânul olandez era îngrijit, ca și cum ar fi fost pentru un mic copil: i-au hrănit cu hrană sănătoasă timp de ore, dormeau atent cu grijă și se distrau astfel încât specialistul să nu se plictisească.

Transferul oficial al pietrei

Regina sa asigurat că nimeni nu ar putea să ia bijuteria departe de Marea Britanie. Ea a legitimat posesia acestei comori incredibile, invitând la Londra fiul puternicului Maharaja - Dalipa Singh, care sa convertit la creștinism. El a confirmat transferul pietrei și a spus că este fericit să fie prezent în persoană la un eveniment istoric atât de important. De atunci, Anglia sa considerat deplin proprietarul bijuteriilor donate oficial Imperiului Britanic.

Diamantul spumante Kohinor în coroana împărătesei Marii Britanii a fost recunoscut ca regalia de importanță națională. Victoria a purtat-o ​​de peste 50 de ani, și nu i sa întâmplat nici o nenorocire. Acum, comoara adevărată este păstrată în Turnul, în muzeul bijuteriilor familiei regale.

Cerința de a returna comoara

Povestea pietrei nu se termină acolo. După ce India a devenit o țară independentă, a cerut ca Marea Britanie să returneze legendarul diamant Kohinor, dar a fost ferm refuzat. Primul ministru al statului a publicat o scrisoare deschisă adresată guvernului britanic. El a fost susținut de alte țări care au dorit ca capodopera artei bijuterii din nou să aparțină Indiei.

În 2015, un nou val de perturbări a crescut. Grupul de inițiativă a pregătit un proces împotriva Reginei Elisabeta a II-a, solicitând returnarea proprietății naționale. Sa observat că artefactul a fost scos din India de către britanici în circumstanțe discutabile.

Guvernul britanic a respins din nou ideea de a da Kohinor diamantul. Acest lucru va atrage alte cerințe neîntemeiate, ca urmare a faptului că țara își va pierde principalele exponate muzeale.

arrow